Diepdruk is een druktechniek waarbij de delen die we afgedrukken lager liggen dan de niet-bedrukte delen. In een printplaat maken we uitsparingen, waarna we de plaat met inkt bedekken. De overtollige inkt verwijderen we vervolgens van de plaat, waardoor alleen de uitsparingen met inkt achterblijven. Hierna brengen we vochtig papier op de plaat aan en drukken dit samen, vaak met behulp van zware rollers of twee cilinders. Na het verwijderen van het papier, is de inkt door het samendrukken in het papier getrokken.

Daarnaast is er een variant op deze techniek, genaamd blinddruk. Bij blinddruk gebruiken we geen inkt; in plaats daarvan wordt de afbeelding in reliëf gedrukt.

Verschillende soorten diepdruk

Diepdruk kent verschillende soorten, waarbij het verschil ligt in de manier waarop de verdiepte delen worden gemaakt. Deze methoden zijn onderverdeeld in droge technieken en natte technieken.

Droge technieken omvatten:

  • Droge naald
  • Mezzotint
  • Kopergravure of burijngravure

Natte technieken omvatten:

  • Lijnets
  • Aquatint
  • Suikeraquatint
  • Vernis-mou

Droge technieken

Bij droge technieken kerven we direct in het materiaal, waardoor groeven ontstaan. Deze technieken zijn geschikt voor metalen, hout en kunststof. Meestal gebruiken we zink of koper als materiaal. Het gereedschap dat we gebruiken voor het kerven varieert per techniek. Bij droge naald wordt een hardstalen etsnaald gebruikt, bij mezzotint wordt een wiegijzer, schraapstaal en polijststaal gebruikt, en bij graferen wordt een burijn of grafeerstift gebruikt.

Natte technieken

Bij natte technieken wordt het te drukken materiaal weggeëtst door middel van een chemische reactie. Bij etsen wordt op een metalen plaat een laagje zuurbestendige etsgrond, zoals hars, aangebracht. Na het drogen, bedekken we de plaat met inkt en daarna in een bak met etszuur om het gewenste effect te bereiken. Door het zuur verdwijnt het metaal uit de getekende lijnen, waardoor groeven ontstaan. Deze groeven vullen we vervolgens met inkt. Aquatint, suikeraquatint en vernis-mou werken op een vergelijkbare manier als etsen.

Er is ook een nieuwe methode van diepdruk genaamd fotopolymeer. Hierbij brengen we een lichtgevoelige gel in de vorm van een film aan op een zinkplaat. Door belichting met licht hardt deze gel uit. De delen waar geen licht op valt, blijven zacht. Deze zachte gel wassen we vervolgens uit de plaat, waardoor hoogteverschillen ontstaan. Met deze methode kunnen onder andere foto’s worden overgebracht op zink.

Diepdruk is over het algemeen een kostbare techniek. Dit komt doordat de bekleding van de cilinder waarop de afbeelding en/of tekst is gegraveerd na het drukken van een bepaald werk opnieuw moet worden aangebracht. Daarom is deze techniek minder geschikt voor kleine oplages, maar juist interessant voor grote oplages. Een oplage van bijvoorbeeld 1.000.000 is geen probleem. Daarnaast biedt diepdruk meer mogelijkheden qua kleuren in vergelijking met bijvoorbeeld digitaal drukken.

Ontdek de eindeloze mogelijkheden van diepdruk op verschillende materialen. Neem contact op, vraag een offerte aan of bezoek onze showroom voor meer informatie!”

Wat kun je van ons verwachten?

Onze veelzijdigheid zorgt voor een enorme diversiteit in tevreden klanten. Hierbij kun je denken aan: bedrijven uit elke denkbare branche, artiesten, bands, influencers en sportclubs. Samen vinden we de items die jouw merk en boodschap écht commercieel versterken. Altijd op basis van budget en wensen. Persoonlijk contact en flexibiliteit vinden wij het meest belangrijk.

  • Méér dan 25 jaar ervaringactief sinds 1999
  • One-stop-shoppingwij verzorgen design, productie én distributie
  • Unieke productenmeer dan 30.000 producten uit voorraad leverbaar
  • Snelle leveringspoedservice is de standaard
  • Duurzaamruime keuze in duurzame promotieartikelen
  • Betrouwbaaraltijd 100% klanttevredenheidsgarantie

Voor wie

Bekijk overzicht

Sample, brochure of advies!

Door onze jarenlange ervaring op dit gebied, stellen wij items samen die volledig passen binnen de ‘look and feel’ van de betreffende persoon of organisatie. Neem gerust contact op met ons voor vrijblijvend advies, onze brochure of sample!

Neem contact op