Bij het denken aan lasergraveren komen vaak hout en acrylaat/plexiglas naar voren. Dat is begrijpelijk, want beide materialen lenen zich uitstekend voor lasergravures. Maar de mogelijkheden met een lasermachine zijn veel breder dan vaak gedacht wordt! Voor lasergravures is namelijk een scala aan materialen geschikt.

• Hout

Laten we beginnen met het verkennen van hout, want als het gaat om het lasersnijden of lasergraveren van hout, geldt: zoveel houtsoorten, zoveel verschillende resultaten. Elke houtsoort heeft namelijk een uniek effect op de gravure. Neem bijvoorbeeld populieren multiplex, waarbij je vaak (afhankelijk van je instellingen) een mooie donkere gravure krijgt. Maar bij het gebruik van Greenplex is het effect juist weer heel anders en kun je een meer roodkleurige gravure verwachten. Ook eiken, vuren of grenen hebben elk hun eigen invloed op het eindresultaat. Welk materiaal het beste bij jouw ontwerp past, is eigenlijk een kwestie van experimenteren. Je kunt eenvoudig ontdekken wat het beste werkt voor logo’s, ontwerpen of teksten bij het lasergraveren van hout.

• Metaal 

Een ander veelvoorkomend materiaal is metaal. Denk bijvoorbeeld aan naamplaatjes met markeringen of meer technische toepassingen zoals roestvrijstalen plaatjes op machines of andere items. Metaal is uitermate geschikt voor lasermarkering, maar net als bij hout zijn er verschillende soorten waar je rekening mee moet houden. Denk aan RVS, aluminium, nikkel of zink. Het is belangrijk om te weten welk type metaal je wilt bewerken voordat je aan de slag gaat.

Bij het lasermarkeren van metaal gebruiken we vaak van een Cermarkspray als voorbehandeling van het materiaal. Deze spray zorgt ervoor dat je tekst op aluminium, RVS of een ander type metaal mooi donker wordt.

• Glas

Voor lasergraveren gebruiken we ook vaak glas, bijvoorbeeld om een award of trofee te personaliseren, maar ook om wijnglazen te voorzien van een uniek ontwerp. Het lasergraveren van glaswerk wordt uitgevoerd met behulp van een BRM Lasermachine, waarbij gebruik wordt gemaakt van een rotatie-unit. Deze tool maakt het mogelijk om rondvormige objecten nauwkeurig te bewerken zonder dat de kwaliteit van het ontwerp verloren gaat. Voor het lasergraveren van vlakke materialen is deze unit niet nodig. De machine biedt de mogelijkheid om eenvoudig afbeeldingen of tekst in glas te graveren.

• Acrylaat

Naast hout is ook acrylaat/plexiglas zeer geschikt voor lasersnijden en lasergraveren. Bovendien biedt het lasersnijden van acrylaat extra voordelen in de nabewerking. Door de hitte van de laserstraal smelt het materiaal lichtjes samen, waardoor je een egale en gladde rand krijgt. Dit staat in schril contrast met frezen, waarbij je vaak te maken hebt met ruwe, witte randen die lijken alsof het materiaal gezandstraald is.

• Leer

Leer met zijn natuurlijke eigenschappen en variaties, leent zich perfect voor lasergraveren. Het proces resulteert in prachtige, gepersonaliseerde leerproducten zoals portefeuilles, riemen, en handtassen, waarbij de gegraveerde ontwerpen een elegante en verfijnde uitstraling geven.

• Sommige textielstoffen

Bovendien is lasergraveren geschikt voor bepaalde textielstoffen, vooral die met een hoog synthetisch gehalte of speciale coatings. Door de hitte van de laser worden deze stoffen nauwkeurig gemarkeerd, wat mogelijkheden biedt voor het aanbrengen van logo’s, namen of andere ontwerpen op kledingstukken, tassen en accessoires.

Bij lasergraveren van acrylaat ontstaat meestal een witte of lichtere gravure. Dit komt doordat het kunststof gegoten of geëxtrudeerd is, en de bewerking het materiaal als het ware beschadigt, waardoor het lichter wordt. Net als bij hout kan het type acrylaat een grote invloed hebben op de uitstraling van het eindproduct. Ga je voor transparant acrylaat of kies je voor kunststof met een print of patroon? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Als je meer informatie wilt over welke materialen nog meer geschikt zijn. Kun je altijd contact met ons opnemen, een offerte aanvragen of langskomen in onze showroom. We helpen je graag verder!

 

Wat kun je van ons verwachten?

Onze veelzijdigheid zorgt voor een enorme diversiteit in tevreden klanten. Hierbij kun je denken aan: bedrijven uit elke denkbare branche, artiesten, bands, influencers en sportclubs. Samen vinden we de items die jouw merk en boodschap écht commercieel versterken. Altijd op basis van budget en wensen. Persoonlijk contact en flexibiliteit vinden wij het meest belangrijk.

  • Méér dan 25 jaar ervaringactief sinds 1999
  • One-stop-shoppingwij verzorgen design, productie én distributie
  • Unieke productenmeer dan 30.000 producten uit voorraad leverbaar
  • Snelle leveringspoedservice is de standaard
  • Duurzaamruime keuze in duurzame promotieartikelen
  • Betrouwbaaraltijd 100% klanttevredenheidsgarantie

Voor wie

Bekijk overzicht

Sample, brochure of advies!

Door onze jarenlange ervaring op dit gebied, stellen wij items samen die volledig passen binnen de ‘look and feel’ van de betreffende persoon of organisatie. Neem gerust contact op met ons voor vrijblijvend advies, onze brochure of sample!

Neem contact op